ispanya aile ziyaret vizesi

İspanya Aile Ziyaret Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti ile İspanya arasında kısmi vize muafiyeti antlaşması bulunmaktadır. İspanya, Avrupa Birliği bünyesinde yer aldığı için, AB ile yapılan antlaşma sayesinde Yeşil, Siyah ve Gri pasaporta sahip olan kişiler rahatlıkla İspanya’ya giriş yapabilmektedirler. Fakat bu ayrıcalık da 90 gün ile sınırlandırılmıştır. 90 günün tamamı, 180 günlük bir süreç içerisinde kullanılabilmektedir. Bu sürenin tamamlanması ardından tekrardan ülkeye giriş yapabilmek için 180 günün dolması gerekmektedir. Kısaca belirtilen pasaportları kullanan kişiler 1 sene içerisinde 180 gün boyunca İspanya’da veya çeşitli Avrupa ülkelerinde kalabilmektedirler. Bu, bahsi geçen pasaport sahibi kişilere tanınmış bir ayrıcalıktır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birçoğunda Bordo renkli pasaport bulunmaktadır. Fakat diğer pasaportlarda olduğu gibi, bu pasaport tipine sahip olan kişilerin herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Tamamen vize muafiyetinin bulunduğu ülkelerin dışında kalan her ülkeye giriş yapabilmek için Bordo pasaport sahibi kişilerin vize başvurusu yapması gerekmektedir. Aksi takdirde diğer pasaport sahiplerinde olduğu gibi vizesiz bir şekilde ülkeye giriş yapmak mümkün değildir.

İspanya Aile Ziyareti Vizesi Başvurusu

İspanya, Avrupa Birliği bünyesinde yer almasına ek olarak Schengen ülkeleri arasında da yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından alınan İspanya Aile Ziyaret Vizesi ile İspanya’ya da giriş yapılabilmektedir. Fakat bunun için öncelikle Schengen vizesi yönetmeliğine uygun bir şekilde başvuru yapmak gerekmektedir. Genellikle yapılacak olan vize başvurularında ilk giriş yapılan ülkenin konsolosluğu ile iletişime geçilmektedir. Bu sayede yapılan başvuruların olumlu şekilde sonuçlanma ihtimali büyük ölçüde artmaktadır. Eğer uçak ile seyahat edilecekse ve ilk olarak İspanya’ya gidilecek ise Schengen vizesi için İspanya Konsolosluğu’na müracaat edilmelidir. Bu sayede vize başvurusunun olumlu sonuçlanma ihtimali artmaktadır.

İspanya Aile Ziyaret Vize Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Vize başvuruları genel olarak 8 – 10 iş günü içerisinde olumsuz ya da olumlu olacak şekilde sonuçlandırılmaktadır. Fakat büyükelçilik tarafından yapılan değerlendirmeler bazı durumlarda gecikme göstermektedir. Bunun en büyük sebebi, yapılan vize başvurularının fazlalığıdır. Turistik bir yer olmasından dolayı İspanya her dönem milyonlarca kişiyi ağırlamaktadır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından da her sene binlerce kişi vize başvurusunda bulunmaktadırlar. Bu tür yoğunlukların oluşması halinde de vize başvurularının sonuca bağlanması 20 günü bulabilmektedir. Sürenin bu kadar uzaması halinde de alınmış olan uçak biletlerinde tarih sıkıntıları meydana gelebilmektedir. Buna benzer problemlerin yaşanmaması için İspanya Konsolosluğu tarafından başvuruların seyahat tarihinden 7 – 8 hafta öncesi yapılması tavsiye edilmektedir.

İspanya Aile Ziyaret Vize Başvurularında Talep Edilen Gerekli Belgeler

Başvuru sahiplerinden İspanya’ya giriş yapılabilmesi için çok sayıda belge talep edilmektedir. Fakat bu belgeler, vize tipine göre büyük değişiklikler göstermektedir. Kişi eğer ailesini ziyaret edecekse İspanya aile ziyaret vizesi, eğer iş amacı ile ülkeye giriş yapıyorsa da ticari vize için başvuru yapmalıdır. Bu tür farklı kategorilerde yer alan vizelerin de ücretleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle İspanya Konsolosluğu’nun orijinal internet sitesi incelenerek, bu belgeler hakkında bilgi alınabilmektedir. Ayrıca konsolosluk tarafından bazı dönemlerde çeşitli belgeler de ek olarak talep edilebilmektedir. Başvuru yapan kişiler, bu belgeleri de belirtildiği şekilde temin etmek ile yükümlüdürler.

-Pasaport

Başvurularda istenen pasaportların bazı kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bunlardan ilki kullanım süresidir. 10 yıldan fazla süredir kullanılan pasaportların, İspanya aile ziyaret vizesi için yapılacak olan başvurulardan önce yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca İspanya’dan dönüş yapılmasının ardından da 3 ay 15 gün kadar daha pasaport geçerliliğinin olması gerekmektedir. Son olarak da pasaportların içerisinde minimum 2 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Başvurular olumlu sonuçlandığında, konsolosluk tarafından pasaporta vize basılmaktadır. Dolayısıyla bu boş sayfalara İspanya Konsolosluğu tarafından ihtiyaç duyulmaktadır.

-Vize Başvuru Formu

Schengen Vize Başvuru Formu olarak bilinen form elektronik sistemler üzerinden doldurulmaktadır. İnternet üzerinden doldurulan form içerisinde çok sayıda soru yer almaktadır. Bu soruların da genel amacı, seyahat amacının ve seyahat planının detaylı olarak anlaşılabilmesidir. Bu nedenle bahsi geçen formun doldurulması İspanya Konsolosluğu için fazlasıyla önemlidir.

Form içerisinde yer alan soruların tamamına eksiksiz olarak cevap verilmesi gerekmektedir. Ayrıca formun tamamının da İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Son olarak da verilen cevaplar, büyük harf kullanılarak verilmelidir. Belirtilen şartlara uyum göstermeyen Vize Başvuru Formu kesinlikle kabul edilmemektedir. Ayrıca sistem üzerinden form hazırlandığı için, sistem de bu şekilde hazırlanmış formları kabul etmemektedir. Bu nedenle tamamen konsolosluğun talepleri doğrultusunda belge hazırlanmalıdır.

-Biometrik Fotoğraf

İspanya Konsolosluğu, yapılacak olan İspanya aile ziyaret vize başvurularında başvuru sahiplerinden 2 adet fotoğraf istemektedir. Bu fotoğrafların da ölçülerinin 3.5 cm x 4.5 cm olması gerekmektedir. Ayrıca iki fotoğrafın da aynı olması ve daha önceki vize başvurularında kullanılmamış olması gerekmektedir. Ek olarak, fotoğraf çekimi esnasında başörtüsü ve gözlük gibi aksesuarlar kullanılmamalıdır. Son olarak da yüzde herhangi bir şekilde mimik olmamalıdır ve yüz tamamen görünebilir olmalıdır. Aksi takdirde İspanya Konsolosluğu tarafından, şartlara uymayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.

-Finansal Durumu Gösteren Belgeler

Finansal durumu detaylı olarak göstermeye yarayan belgelerden ilki maaş bordrosudur. İspanya Konsolosluğu tarafından istenen bordronun son 3 aya ait olması gerekmektedir. Daha eski bordrolar kesinlikle kabul edilmemektedir. Ayrıca başvuru sahiplerinin finansal durumlarını gösterebilmeleri için Banka Hesap Dökümü de almaları gerekmektedir. Alınan belgenin de banka yetkilisi tarafından imzalanması ve kaşelenmesi gerekmektedir.

Bu belgelere ek olarak, kişinin banka hesabında da bir miktar bakiye bulunması gerekmektedir. Bu tutar, 1 haftalık bir gezi için 3.000 TL olarak belirlenmiştir. İspanya aile ziyaret vizesi için başvuru yapacak olan kişilerin bu tutarı hesaplarında hazır hale getirmeleri gerekmektedir. Sürenin uzaması halinde de hesapta bulunması gereken tutar doğru orantılı olarak artış göstermektedir.

-Mesleki Durumu Gösteren Belgeler

Kişi, yapacak olduğu başvuruda mesleği ile ilgili bilgileri konsolosluk ile paylaşmak durumundadır. Bu nedenle 3 farklı belge hazır hale getirilmelidir. Bunlar SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü ve İş veren İzin Yazısı’ndan oluşmaktadır. SGK belgeleri bağlı bulunulan kurum aracılığı ile alınabilmektedir. İzin Yazısı ile direkt olarak şirket yetkilisi tarafından hazırlanmaktadır. Seyahatin hangi tarihlerde yapılacağı, İspanya aile ziyareti vizesi için başvuru yapacak olan kişinin şirket içerisindeki konumu, seyahatin bitiş tarihleri gibi bilgilerin tamamının yazı içerisinde bulunması gerekmektedir. Son olarak da bu belgenin kaşelenmesi ve imzalanması gerekmektedir.

-Diğer Evraklar

Başvuru yapacak olan kişilerin hazırlaması gereken diğer bir belge de Davetiye’dir. Bu belge, İspanya’da yaşayan kişi veya aile tarafından hazırlanmalı ve İspanya Büyükelçiliği’ne hitaben, İngilizce olarak yazılmalıdır. Bu belgeye ek olarak konsolosluk tarafından Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Otel konfirmasyonları, Uçak biletleri, Adli Sicil Kaydı ve Sağlık Sigortası poliçesi istenmektedir. Otel konfirmasyonları, kalacak yerlerin ayarlanması halinde çıktı olarak alınmalı ve konsolosluğa teslim edilmelidir. Sicil kaydı da savcılık vasıtası ile alınabilmektedir. Poliçenin temin edilebilmesi için de yetkili sigorta kurumları ile iletişime geçmek gerekmektedir. Nüfus kayıt örneği de Nüfus Müdürlüğü vasıtası ile alınabilmektedir. Tüm bu belgelerin hazır hale getirilmesi durumunda başvurularda herhangi bir şekilde olumsuz problem ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle her belgenin konsolosluk tarafından belirtildiği gibi hazırlanması gerekmektedir.